Živočišné produkty

Ve svých článcích zaměřených na zdravotnictví jsem již psal o kladech i záporech vegetariánství. Proto bych se chtěl nyní zaměřit na podobnou problematiku konzumace živočišných produktů, zejména masa.

Mnoho lidí totiž dává ve výživě přednost masu a masným výrobkům. Všechny druhy masa obsahují velké množství bílkovin a minerálů. K živočišným produktům patří také mléko a výrobky z něho.

I když jsou bílkoviny pro život nezbytné, jejich největší zdroj -živočišné produkty -obsahuje navíc nasycené mastné kyseliny. Jestliže jich požíváte větší množství, budou vám ve výživě chybět potraviny rostlinného původu, zelenina a ovoce, protože jste se již nasytili bílkovinami a tukem obsaženým i v mase. Zanedbáte tak příjem potřebných složitých sacharidů s různými doplňky, které mají důležitý význam v prevenci nejrozšířenějších nemocí, především ischemické choroby srdeční a rakoviny. Některé nevýhody živočišných produktů mohou mít zmírněny cílenou přípravou a omezením dalšího přidávání tuku.

Maso z dobytka, pěstovaného ve velkochovech , může obsahovat zbytky hormonů, antibiotik a jiných chemikálií které se přidávají ke krmení, aby se dosáhlo rychlejších váhových přírůstků. Při pastvě se navíc do těla zvířat dostávající pesticidy. Těmto škodlivostem se můžete vyhnout, když se omezíte na rybí maso nebo  koupíte maso z ekologicky krmeného dobytka a drůbeže.

Bílkoviny obsažené v masu jsou však pro život nezbytné. Proto zarytí vegetariáni mají jako náhražku masa používat sóju, která také obsahuje velké množství bílkovin. Sójové boby se nejedí v syrovém stavu, protože se obtížně tráví. Většina průmyslově připravované potravy také obsahuje sóju.

Nejkvalitnějším masem je maso rybí. Vedle dodávky cenných bílkovin poskytují ryby i důležité minerály především jod, kterého je v ostatní potravě velký nedostatek. Většina ryb obsahuje málo tuku a ryby navíc obsahují i vitaminy, především velmi důležitý vitamin B , ale také A a D. Ideální způsob přípravy ryb k snědku je grilování nebo dušení, protože dlouhé pečení přidává rybímu masu hodně tuku. Nevýhodou rybího masa je obsah různých chemikálií a škodlivých látek ze znečistěných vod.

K nejčastěji konzumovaným druhům masa patří maso drůbeží, vepřové, hovězí, případně i skopové. Maso je nejen zdrojem kompletních bílkovin a minerálů jako železa, zinku i řady vitaminů, nejvíce komplexu vitaminu B.  S výjimkou drůbeže a ryb je maso bohaté na nasycené mastné kyseliny, které činí asi polovinu celkového obsahu tuku.

Maso by mělo být především vařené a pokud se smaží tak pokud možno ne dlouho.

I zarytí vegetariáni by měli požívat aspoň mléčné výrobky a vejce, které jsou také živočišného původu. I ty totiž obsahují velké množství nezbytných bílkovin. Kromě toho je v mléčných výrobcích a vejcích i množství vápníku, nutného ke stavbě kostí, zubů svalů i tvorbě krvinek. Mléčné výrobky mají být zejména netučné u vajec je zase mnohem cennější bílek, než žloutek, který je zdrojem nasyceného tuku a cholesterolu.

Co napsat závěrem. Je zdravější požívat živočišné produkty nebo být zarytým vegetariánem.?  Zdravější  je požívat i živočišné produkty, ovšem především mléčné výrobky a vejce a maso především rybí.

 

Luboš Hora-Kladno

 

Napsat komentář